Val de pensionări în rândul magistraților și al polițiștilor

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat ieri, 3 noiembrie, pensionarea a 59 de judecători într-o singură zi, ceea ce reprezintă un record.

În prezent, un magistrat primește o pensie de serviciu mai mare decât indemnizația lunară în plată, iar un angajat din sistemul de apărare și ordine publică, aproximativ jumătate din leafa brută lunară. Sumele sunt cu mult mai mari fața de pensiile obișnuite, iar Guvernul s-a angajat prin PNRR să reglementeze problema.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii cer cu fermitate puterilor legiutoare şi executivă ca orice demers normativ, care afectează independenţa judecătorilor, să fie realizat cu echilibru şi precauţie, astfel încât să fie evitată afectarea şi mai gravă a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie.

Citeste și:  Brașov: Începe prima campanie de dezinsecție din acest an

Potrivit Știrilor ProTV, cereri de pensionare cu miile, susțin sindicatele, ar fi făcut și polițiștii. Ei se pot pensiona dacă au 25 de ani vechime și minimum 15 de activitate la Interne. Spre deosebire de un angajat obișnuit căruia i se calculează contribuţiile din toţi anii de activitate, un polițist, la fel ca un militar, primește o pensie de serviciu calculată din media veniturilor brute pe cele mai bune șase luni din ultimii cinci ani. Veniturile sunt mai mari în acele șase luni, pentru că poliţiştii fac atunci ture suplimentare, adică îşi majorează volumul de muncă şi implicit salariul. Iar baza de calcul a viitoarei pensii de serviciu o reprezintă 65% din această medie, pentru ca în final, pensia propriu-zisă să fie egală cu 80 de procente din baza de calcul.

Citeste și:  „Sub cerul albastru al Ucrainei‟, recital de poezie și pian la ICR Stockholm, în cadrul Festivalului European Primăvara Ucraineană

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Ministerul Muncii trebuie să adopte oficial schimbările recomandate, până la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.