Victorie covârșitoare pentru Putin în alegerile prezidențiale din Rusia: obține peste 87% din voturi

Duminică, Vladimir Putin și-a asigurat un nou mandat prezidențial, câștigând conform primelor rezultate oficiale peste 87% din voturi în cadrul unui scrutin desfășurat pe o perioadă de trei zile.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,34% din voturi, după numărarea a 50% din voturi, iar prezența la vot a fost de 74,22% la ora 20:37, ora Moscovei, conform relatărilor RIA.

În discursul său, Putin a subliniat că victoria sa va consolida puterea și eficiența țării, în timp ce susținătorii îi scandau numele, conform televiziunii de stat.

Conform agenției de știri Ria Novosti, Putin a obținut 87,97% din voturi după prelucrarea a 24,4% din voturi, iar în utilizarea votului electronic la distanță, cu excepția Moscovei și Kaliningradului, acesta a obținut 87,4% din voturi, cu 89,1% în capitală.

Potrivit exit-pollurilor, Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,8%, iar marja sa de victorie a fost cea mai mare până acum, depășind cea mai mare marjă din alegerile anterioare din 2018.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că alegerile nu au fost libere și corecte, criticând închiderea oponenților politici și împiedicarea altora să candideze împotriva lui Putin. Alegerile vin la puțin peste doi ani de la declanșarea conflictului din Ucraina, pe care Putin l-a caracterizat drept „operațiune militară specială”.

Putin are șansa de a deveni cel mai longeviv lider al Rusiei

La vârsta de 71 de ani, Vladimir Putin a guvernat Rusia pentru o perioadă mai lungă decât orice alt lider de la dictatorul sovietic Josef Stalin, care a rămas la putere timp de aproape 31 de ani, conform News.ro.

Citeste și:  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Paris

Există posibilitatea teoretică ca Putin să candideze pentru un al șaselea mandat și să continue în funcție până în 2036, depășind astfel durata de guvernare a Ecaterinei cea Mare în secolul al XVIII-lea.

În ultima zi a alegerilor prezidențiale din 2024, au avut loc proteste pașnice împotriva lui PutinTop of Form

Scrutinul electoral, în care președintele în exercițiu Vladimir Putin era așteptat să obțină ușor victoria, s-a desfășurat de vineri până duminică.

În ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia din 2024, numeroși ruși din întreaga lume au participat la acțiunea „Prânz împotriva lui Putin”, inițiată de opoziția rusă.

La ora 12:00, au fost observate cozi kilometrice la secțiile de votare din UE și din unele regiuni ale Federației Ruse, chiar dacă autoritățile de la Moscova au avertizat că participanții la acțiune ar putea fi supuși unor consecințe legale.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Rușii care se opun regimului lui Putin au mers la secțiile de vot la prânz fie pentru a-și anula buletinul de vot, fie pentru a vota în favoarea unuia dintre cei trei contracandidați ai săi.

Unii au promis să inscrie numele regretatului lider al opoziției Alexei Navalny pe buletinul de vot, acesta decedat luna trecută într-o închisoare din Arctica.

Într-o mișcare de protest, unii cetățeni au mers chiar la mormântul lui Navalny pentru a „vota”, depunând buletine de vot modificate cu numele acestuia trecut pe listă și marcat cu o bifă.

Se estima că 114 milioane de ruși erau eligibili să voteze în alegerile prezidențiale, care s-au desfășurat de vineri până duminică, cu o victorie inevitabilă a președintelui Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.