“Viperele Negre” – evaluare de nivel pluton în condiții extreme

În poligonul Grohotiș, la temperaturi foarte scăzute și o viteză a vântului de 70 km/h, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” au executat exerciții cu trageri reale în cadrul evaluării de nivel pluton.


Situația tactică a permis militarilor predeleni să simuleze executarea atacului de către plutonul de vânători de munte asupra unei grupe aflate în staționare pe o cotă dominantă, pentru ocuparea acesteia, cota servind drept o poziție ușor de apărat care facilita observarea și sprijinul cu foc asupra zonei înconjurătoare.

“În urma acestui exercițiu comandantul de pluton și comandanții de grupe au realizat cât de importante sunt echipamentul adecvat, pregătirea fizică și psihică a militarilor și ce rol important au mijloacele de comunicații în coordonarea forțelor.Consider că participarea la acest exercițiu a reprezentat o experiență necesară pentru fiecare militar din cadrul plutonului și ne ajută să înțelegem rolul, dar mai ales importanța fiecărui individ în cadrul acestui mecanism complex pe care îl reprezintă armata”. –locotenent Florea Laszlo – comandant companie vânători de munte.


Sublocotenentul Corvin Iacob este comandant pluton vânători de munte și ne-a spus cum s-au adaptat militarii în cadrul exercițiului:
“Militarii participanți au experiența teatrului de operații. Am avut, însă, și subordonați care s-au instruit pentru prima dată în astfel de condiții. Abilitățile câștigate aici cu siguranță le vor fi de folos tuturor, atât în consolidarea deprinderilor deja existente, cât și în antrenarea de noi cunoștințe privind desfășurarea acțiunilor în cadrul unui pluton.Condițiile în care s-a desfășurat exercițiul, teren puternic frământat, zăpadă înaltă, temperaturi scăzute și viscol, au constituit o provocare și o lecție pentru militari, îngreunând mișcările fiecăruia, cât și coordonarea dintre ei, însă faptul că acest exercițiu s-a încheiat cu succes denotă că militarii s-au adaptat corespunzător rigorilor apărute. Toate astea sunt necesare în dezvoltarea abilităților fiecăruia, iar rezultatele avute în ceea ce privește dezvoltarea nu pot fi obținute într-un alt fel de antrenament”.

Sursă text si foto: Cpt. Răducu Narcis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.