Volodimir Zelenski: Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care a afirmat că Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua de electricitate, pentru prima dată în istorie şi că Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv.

„Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat – după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv.

Vreau să îi asigur pe toţi ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgenţă. Dar nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internaţională prntru a forţa ocupanţii să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie. AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) şi alte organizaţii internaţionale trebuie să acţioneze mult mai rapid decât acţionează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global”, a afirmat Zelenski, în mesajul adresat, joi noapte, atât ucrainenilor, cât şi europenilor.

Citeste și:  Cultura românească celebrată în America la „Romanian Weekend at The Wharf”, Washington

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.