World Vision: Numărul celor care redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit ONG-urilor a scăzut

Procentul cetățenilor care redirecționează 3.5% din impozitul pe venit a scăzut din 2017 până în 2020. Asta, deși procesul a fost digitalizat, explică fundația World Vision România în baza ultimelor date furnizate de ANAF și prelucrate de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC). În 2020, în contextul stării de urgență, ANAF a reglementat posibilitatea ca plătitorii de taxe să poată transmită, online, către o asociație sau o fundație formularul pentru redirecționarea acestui procent din impozitul pe venit. De atunci, procesul a devenit tot mai rapid astfel că în prezent durează doar un minut față de două zile (cât dura înainte pentru a merge să depui actele la ANAF). Cu toate acestea, procentul celor care au redistribuit 3.5% din impozit nu a crescut, ba chiar a scăzut față de anul 2017. Concret, dacă în 2017 au redirecționat 30% dintre cetățenii contribuabili, în 2020 au făcut-o 29%, conform acelorași date.

În prezent, pentru a redirecționa 3.5% din impozitul pe venit pentru educația copiilor de la sate din Programul Pâine și Mâine al fundației World Vision România durează doar un minut. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul organizației și să completezi formularul online: https://bit.ly/42jqLnA

După ce ai completat formularul, nu mai trebuie să-l printezi și să mergi la ANAF pentru a-l depune. Organizația (în cazul prezentat World Vision România) îl va primi automat pe mail și tot ea se va ocupa de depunerea formularului prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Citeste și:  IMM-urile brașovene au un mediator în relația cu instituțiile statului

Ce înseamnă 3.200 de donatori de minute pentru Ionuț și ceilalți copii de la sate

World Vision România oferă prin, Pâine și Mâine, copiilor de la sate, din clasele P-IV, un program zilnic de after-school cu masă caldă și două ore de ajutor pentru teme. Programul, derulat din 2016, are în grijă 1300 de copii din mediile cele mai vulnerabile.

“Ne dorim ca în 2023 să integrăm încă 100 de copii din comunități marginalizate din județele Cluj și Ialomița. Ca să îndeplinim această misiune, avem nevoie de 3.200 de oameni buni care să doneze un minut din timpul lor pentru a redirecționa, gratuit, acest impozit aici: https://bit.ly/42jqLnA. Dacă nu redirecționăm, banii se vor întoarce la stat. Studiile noastre arată că unu din patru copii de la sate nu are pe nimeni acasă care să-l ajute la teme, iar doi din zece spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

Ionuț este unul dintre copiii pe care organizația vrea să-l integreze din acest an în programul Pâine și Mâine. Ionuț locuiește cu bunica și Alin, fratele său mai mic, într-un sat uitat de lume. Băiețelul este în clasa I, iar la școală cel mai mult îi place Matematica și Desenul.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

Micuțul știe să recunoască literele, dar nu cu aceeași rapiditate precum o fac colegii săi. Tot ce îi trebuie este mai mult timp și atenție din partea învățătoarei, mai ales pentru că el are și o problemă medicală de când abia putea să meargă. Ionuț are totuși o literă preferată: “N”. Arată “frumos” și vine de la numele bunicii lui sau “mămăița”, cum îi zice băiețelul. Doamna Nela are grijă de Ionuț de când avea doi ani, după ce mama lui nu a mai putut să-l crească. Pe celălalt frățior, Alin, care are cinci ani, mămăița l-a luat în grijă de un an.

Rezultatele programului Pâine și Mâine

Organizația World Vision România precizează că în comunitățile unde elevii au beneficiat de masă caldă, prezența școlară a crescut în mediile dezavantajate cu până la peste 40%.

„Experiența pe care World Vision România a acumulat-o de mai bine de șase ani cu programul Pâine și Mâine a arătat că serviciile educaționale și de consiliere care au loc după școală, combinate cu o masă caldă și alte tipuri de sprijin material pentru rechizite, îmbrăcăminte și pentru formarea imediată a profesorilor, au crescut prezenţa şcolară în mediile dezavantajate. Mai exact, 74% dintre directorii unităților de învățământ apreciază că prezența copiilor la școală a crescut cu mai mult de 40% datorită serviciilor din program. Ceilalți afirmă, la rândul lor, că în școlile acestora a crescut prezența cu între 5 și 35%”, au mai transmis reprezentanții fundației.

Citeste și:  Ghidul de finanțare pentru sprijinirea investițiilor destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile a fost pus în consultare publică

Astfel, jumătate dintre școlile din program au ajuns să aibă o prezență de 99% a copiilor, iar o treime de 100%. În același timp, rapoartele programului Pâine și Mâine arată că 85% dintre elevi au înregistrat progres la școală, inclusiv la Matematică și Română, având calificative de “Bine” și “Foarte Bine”.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, din aproape 500 de comunități situate în 18 județe. Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.