Zilele Filmului European pentru Tineri @Râșnov

În perioada 6 – 9 mai 2022, în contextul Anului European al Tineretului, EUROPE DIRECT Râșnov vine către publicul tânăr din comunitatea locală cu o selecție din cinematografia europeană, care abordează teme și dileme relevante pentru segmentul de vârstă 16-25 ani.

Filmele alese vorbesc pe limba lor, a tinerilor, într-un mix de comedie, dramă, povești reale și animație, despre libertate, grija față de mediu, solidaritate, implicare civică, puterea alegerii, relații, provocări pe dumul către vârsta adultă, găsirea și împlinirea visurilor de viață.

În semn de solidaritate cu #Ucraina și pentru că orice am face, un gând este mereu îndreptat către oamenii care acum luptă pentru a apăra valorile democratice în țara lor, în deschiderea festivalului va avea loc proiecția filmului ucrainean Gámer. Într-un mic oraș din Ucraina locuiește un băiat. Îl cheamă Koss. Este gamer. Koss sare peste studii, se ceartă cu mama, este iubit de fani, se antrenează mult și este dornic să fie cel mai bun. O poveste în care mulți adolescenți români se pot recunoaște. Aceleași lupte interioare, obstacole de trecut, lecții de înțelese, transformări și stări.

Sâmbătă avem în program un excelent film suedez, bazat pe fapte reale. Tigers vorbește despre călătoria pe viață și pe moarte a talentatului fotbalist adolescent Martin Bengtsson în industria fotbalului modern, în care totul și toți au un preț.

Citeste și:  Brașov - dezbatere pentru reducerea abandonului școlar „Pactului pentru Tineri”

Duminică seara, o peliculă germană spune o poveste de râs și plâns sau „dramedy”, cum li se spune filmelor care combină drama și comedia. Doi tineri adolescenți fură o mașină și pornesc într-o călătorie care probabil le va schimba viața. Goodbye Berlin a câștigat printre alte premii și Young Audience Award la European Film Awards în 2017.

Tot Duminică, dar de dimineață, am pregătit o surpriză pentru familii cu copii: un film românesc proaspăt, lansat în aprilie 2022. Pelicula de aventuri Străjerii Deltei, readuce în peisajul cinematografic din România, producțiile destinate copiilor. Povestea îmbină peripețiile cu lecțiile de ecologie și responsabilitate. Aflați într-o tabără în Delta Dunării, un grup de copii curajoși și cu un simț al observației bine pus la punct, se desprinde de restul taberei și descoperă doi braconieri. Filmul va fi proiectat în prezența echipei care va rămâne în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, după proiecție. Nu rata ocazia să-i descoperi pe micii ”cireșari” moderni cu spirit justițiar!

Luni, 9 mai, de Ziua Europei sărbătorim cu ANIMESTBikes, beasts and washing machines: un mozaic cultural european din 10 scurtmetraje de animație cu povești diferite și interesante, unele dintre ele cu o notă umoristică, altele care discută subiecte fierbinți și cu care ne confruntăm cu toții în viața de zi cu zi.
Unul dintre scurt-metraje, despre relația tată-fiică, se mândrește chiar cu o nominalizare la Oscar.
Deși de obicei le asociem cu vârste mici, aceste filme de animație se adresează doar tinerilor. Poate și adulților. Pot fi văzute și de către copii, dar nu sunt create pentru ei.

Citeste și:  Galeria terapiilor, ediția a 3-a la Brașov: inspirație pentru șansa copiilor cu nevoi speciale

Vă așteptăm alături de noi, pe voi, cei tineri și pe cei tineri la suflet, la Cinema Amza Pellea, în Râșnov, să ne așezăm confortabil, să ne relaxăm și să ne bucurăm de filme împreună.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Program

Vineri, 6 mai, ora 19:00 Gámer r. Oleh Sentsov, Ucraina, 92’
Într-un mic oraș din Ucraina locuiește un băiat. Îl cheamă Koss. Este gamer. Koss sare peste studii, se ceartă cu mama, este iubit de fani, se antrenează mult și este dornic să fie cel mai bun.

Sâmbătă, 7 mai, ora 19:00 Tigers r. Ronnie Sandahl, Suedia, 116’
Călătoria pe viață și pe moarte a talentatului fotbalist adolescent Martin Bengtsson în industria fotbalului modern, în care totul și toți au un preț. Film bazat pe fapte reale.

Duminică, 8 mai, ora 11:00 Străjerii Deltei r. Liviu Mãrghidan, România, 82’
Proiecție sepcială în prezența echipei!
Aflați într-o tabără de ecologizare în Delta Dunării, un grup de opt copii curajoși și cu un simț al observației bine pus la punct, se desprinde de restul taberei și descoperă doi braconieri.

Citeste și:  Brașoveancă arestată după ce ar fi incendiat locuinţa unui vecin în noaptea de Paşte

Dumincă, 8 mai, ora 19:00 Goodbye, Berlin r. Fatih Akin, Germania, 93’
Doi tineri adolescenți fură o mașină și pornesc într-o călătorie care probabil le va schimba viața.

Luni, 9 mai, ora 19:00 ANIMEST Bikes, beasts and washing machines – selecție de 10 scurtmetraje care spun povești diferite și interesante, unele dintre ele cu o notă umoristică, altele care discută subiecte fierbinți cu care ne confruntăm cu toții în viața de zi cu zi.
Cockpera, r. Kata Gugić, 4’34” – Croația 2020
Washing Machine, r. Alexandra Májová, 5’– Cehia 2020,
Nighthawk, r. Špela Čadež, 8’50” – Slovenia 2016
Ceva, r. Paul Mureșan, 9’– România 2018
Farewell, r. Leon Vidmar, 6’ – Slovenia 2016
Wild Beasts, r. Marta Prokopová & Michal Blaško, 9’ – Slovacia 2019
The Blissful Accidental Death, r. Sergiu Negulici, 15’05” – România 2016
Cyclists, r. Veljko Popovic, 7’19” – Croația 2018
Yellow, r. Ivana Šebestová, 7’ – Slovacia 2017
Daughter, r. Daria Kashcheeva, 14’43” – Cehia 2019 (nominalizat la Oscar)

Organizatorii EUROPE DIRECT Râșnov și Mioritics, mulțumesc partenerilor: Ambasada Suediei la București, ANIMEST, Primăria Orașului Râșnov, Centrul Schubz, Follow Art Distribution, UltraV Distribution Ukraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.