Ziua franco-germană, sărbătorită la Braşov

În data de 22 ianuarie 2021 a fost sărbătorită, la Braşov, Ziua franco-germană. Agenția Consulară a Franței la Brașo , Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Clubul Francofon de Afaceri Brașov și Clubul Economic German Brașov, Alianța franceză și Centrul cultural german, au organizat un eveniment hibrid  ce a alternat secvențele cu prezență fizică cu cele online.

Printre cei care au luat cuvantul la eveniment s-au numarat Ambasadorii Franței și Germaniei, Excelențele Sale doamna Laurence Auer și domnul Cord Meier-Klodt, dar şi reprezentanții autorităților locale. Acesta a fost prilejul, pentru fiecare dintre vorbitori și pentru toți participanții, de a discuta despre noi modalități de colaborare pentru o construcție europeană durabilă la Brașov.

Citeste și:  Parcul de pe platforma Lubrifin – IUS, în dezbaterea Consiliului Local

A fost pentru prima dată când Ziua franco-germană a fost sărbătorită la Braşov în această formulă extinsă , iar organizatorii doresc să fie doar un prim pas spre o manifestare a prieteniei, colaborării și construcției europene, împreună, zi de zi.

Partenerii instituționali ai evenimentului au fost Ambasadele celor două țări, Prefectura, Consiliul Județean și Primăria din Brașov, Universitatea Transilvania, Inspectoratul Școlar Județean și Camera de Comerț și Industrie Brașov.

22 ianuarie este o dată de o importanță deosebită pentru începutul reconcilierii dintre Franța și Germania și, în același timp, pentru construcția europeană. În 1963 a fost semnat tratatul de cooperare dintre Franța și Germania, de către Generalul de Gaulle și Cancelarul Adenauer, cunoscut ca Tratatul de la Elysée, care pune bazele unei cooperări pașnice, durabile; un nou tratat, semnat în 22 ianuarie 2019 la Aix-la-Chapelle/ Aachen de către Președintele Emmanuel Macron și Cancelarul Angela Merkel, prelungește și aprofundează angajamentele primului tratat.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

Data simbolică, de 22 ianuarie, a fost aleasă în 2003, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, fiind lansată de Președintele Jacques Chirac și de Cancelarul Gerhard Schröder.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.