Ziua mărcii poștale românești

Continuând o temă iniţiată în anul 2019, Romfilatelia introduce în circulaţie, astăzi, 15 iulie, emisiunea de mărci poştale Peceţi ale domnitorilor români (II).

Documentele redactate şi scrise pe hârtie sau pergament, emise de cancelariile domneşti din Ţările Române, erau validate, alături de semnăturile olografe, prin folosirea unor sigilii de diferite dimensiuni. Peceţile domneşti, aplicate de obicei în ceară de culoare roşie, preluau elementele în relief ale sigiliilor şi constituie ele însele un obiect de studiu, fiind protejate în căuş de ceară, în capsule de lemn sau metal.

Peceţile, elemente care confereau actelor domneşti autenticitate, prezintă diferenţe vizibile, dacă ne referim la curţile domneşti din Moldova şi Ţara Românească. Astfel, în Moldova, în imaginea peceţilor se regăseşte ca însemn capul de bour, văzut din faţă, cu o stea între coarne. În cancelariile Ţării Româneşti, sigiliile şi peceţile au avut drept simbol acvila purtătoare de cruce, însoţită de soare şi de lună „crai nou”, conturnată.

Peceţile atârnate care însoţeau actele de mare importanţă emise în ambele teritorii româneşti erau, în general, din ceară naturală. Însă categoria cea mai valoroasă este reprezentată de peceţile din metal, apărute la mijlocul secolului al XVI-lea. Cunoscute sub denumirea de bule sigilare sau hrisobule, acestea erau de două feluri: simple capsule metalice menite să protejeze pecetea de ceară sau adevărate „bule de aur”, care au pe faţă şi pe revers reprezentări şi inscripţii.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

Emisiunea de mărci poştale Peceţi ale domnitorilor români (II), este alcătuită din patru timbre şi o coliţă nedantelată.

Cele patru timbre ale seriei prezintă sigilii în ceară şi hrisobule ale unor domnitori ai Ţării Româneşti din secolele al XVI-lea, al XVII-lea şi al XVIII-lea: Petru Cercel, Radu Mihnea, Grigore I Ghica, Constantin Brâncoveanu. Fiecărui sigiliu îi este asociat portretul domnitorului respectiv, pe fundal fiind reproduse documente emise în timpul domniilor acestor principi valahi.

Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 1,40 lei, este reprezentată o hrisobulă a lui Petru Cercel, din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, pe fundal fiind reprodus un document iscălit de acest domnitor, document aflat la Arhivele Naţionale ale României.

Citeste și:  Lista medicamentelor compensate și gratuite a fost extinsă

Pe cel de-al doilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 1,50 lei, este reprezentată o pecete în ceară roşie a lui Radu Mihnea. Acesta a fost domn al Ţării Româneşti în mai multe perioade între anii 1601 şi 1623 şi, vremelnic, a ocupat şi tronul Moldovei, între anii 1616-1619 şi 1623-1626. Pecetea şi documentul reprodus în fundal se află în colecţiile Academiei Române.

Pe cel de-al treilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 7 lei, este reprezentată o hrisobulă a domnitorului Grigore I Ghica. Acesta a domnit în Ţara Românească în perioadele 1660-1664 şi 1672-1673. Hrisobula şi documentul ilustrat pe fundal se găsesc la Academiei Române.

Pe cel de-al patrulea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 19,50 lei, este reprezentat sigiliul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acesta s-a aflat pe tronul Ţării Româneşti pentru o perioadă lungă de domnie (1688-1714). Sigiliul şi documentul pe care este aplicat se află la Academiei Române.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

Pe coliţa nedantelată, cu valoarea de 31,50 lei, este reprezentată (avers şi revers) hrisobula lui Grigore I Ghica, deosebit de valoroasă, unul dintre puţinele obiecte de acest fel existente în ţara noastră. Ea poartă pe avers textul „Io Gligorie Ghica voevod a toată Ţara Românească în anul 7172” (1664), iar pe revers „Acest hrisov făcutu-l-a Io Gligorie Ghica voevod, a toată Sfetagora a 20 de sfinte mănăstiri ce sunt înprejurul Sfântului munte Atonului (Athos) văleat 7172” (1664).

Romfilatelia mulţumeşte Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional de Istorie a României, Arhivelor Naţionale ale României şi dlui muzeograf dr. Sorin Iftimi, de la Complexul Naţional Muzeal „Moldova” din Iaşi, pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale „Peceţi ale domnitorilor români (II)” va fi disponibilă începând de joi, 15 iulie 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.