Austria îşi va deschide pârtiile de schi în sezonul de iarnă 2021-2022. Ce reguli au fost stabilite

Având în vedere că se apropie sezon de iarnă, guvernul federal al Austriei a gândit un plan pe trei niveluri (scenarii), care cuprinde și cadrul general pentru reglementările sezonului de iarnă. Punctele agreate au fost incluse într-o ordonanţă, care cuprinde atât reglementările pentru sezonul de iarnă, cât și Regula 3G (vaccinat, vindecat, testat) pentru locul de muncă. Săptămâna trecută guvernul federal a votat cadrul legal, apoi ordonanța a putut fi transmisă către Ministrul Sănătății.

„În ordonanță toate regulile apar așa cum au fost stabilite de către noi cu patru săptămâni în urmă. Acestea trebuie să intre în vigoare pe 15 noiembrie și oferă operatorilor atât de necesara posibilitate de a își organiza activitatea în siguranță. Vacanța în Austria va fi frumoasă și sigură, acesta este scopul acestor reguli“, a declarat ministrul austriac al turismului, Elisabeth Köstinger.

„Motto-ul nostru este – Reguli stricte, iarnă în siguranță – pornind de la acest principiu am plecat, când am creat aceste reguli pentru un sezon de iarnă de succes. Iar acesta este lucrul decisiv. Deoarece turismul în sezonul de iarnă este un factor esențial pentru economie, care aduce un plus de valoare și creează locuri de muncă în regiunile noastre turistice.”

„Austria este în continuare destinația de schi numărul 1! De aceea este important ca mai ales instalațiile de transport pe cablu să funcționeze în condiții de siguranță. 85 % dintre acestea sunt mijloace de transport deschise, cu risc de infectare mic. Totuși, pentru a diminua și mai mult riscurile, vor intra în vigoare măsuri suplimentare. De exemplu introducerea regulii 3G (vaccinat, vindecat, testat) odată cu începerea sezonului și verificarea dovezilor la cumpărarea skipass-urilor”,  a mai spus oficialul de la Viena.

Pentru gastronomie și unități hoteliere vor fi aplicate trei scenarii astfel:

  • Scenariul 1 care este în vigoare de la 15 septembrie și deja este valabilă Regula 3 G (vaccinat, vindecat, testat). Dar: se scurtează valabilitatea testului antigen de la 48 la 24 de ore.
  • Începând cu scenariul 2, în unitățile gastronomice și hoteliere nu se mai acceptă testele antigen făcute acasă (practică destul de des întâlnită în Austria până acum).
  • În cazul scenariului 3, niciun tip de test antigen nu mai este acceptat.
  • Pentru a proteja atât angajații, cât și clienții, programul de testare „Ospitalitate în siguranță” va fi prelungit. (1 test PCR/ săptămână pentru angajații din domeniu).
Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Unități gastronomice care îşi desfăşoară activitatea pe timp de noapte şi après-ski-urile vor funcţiona şi ele aplicâd următoarele măsuri:

  • În general, pentru après-ski-uri sunt valabile aceleași reguli ca pentru unitățile gastronomice care funcționează pe timp de noapte.
  • În scenariul 1, care este acum în vigoare, clienții trebuie să prezinte un rezultat PCR negativ, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
  • Pentru unitățile gastronomice care funcționează pe timp de noapte și après-ski-uri, începând cu scenariul 2 intră în vigoare Regula 2 G (au acces clienții vaccinați și cei trecuți prin boală – se elimină testarea).
  • Administrațiile locale pot adopta acum măsuri mai stricte în ceea ce privește orele de închidere sau posibile ore suplimentare de pauză, în care unitățile să fie închise.
Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Nu în ultimul rând, instalații de transport pe cablu vor putea fi utilizate după reguli stricte:

  • Scenariile 1-3: Purtarea unei măști FFP2 în instalațiile de transport închise sau acoperite (gondole, telecabine, telescaune acoperite), precum și în spațiile închise ale stațiilor.
  • La începerea sezonului de iarnă, pe 15 noiembrie, intră în vigoare Regula 3G (vaccinat, vindecat, testat)
  • Dovada respectării regulii 3G trebuie să fie verificată la cumpărarea skipass-ului.
  • În cazul skipass-urilor pentru întreg sezonul, cardurile va fi activate doar pe perioada valabilității dovezii 3G.
  • Dacă skipass-urile pentru întregul sezon au fost cumpărate înainte de intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, acestea rămân blocate, iar pentru a le debloca trebuie verificată dovada respectării regulii 3 G.
  • Obligația controlării dovezilor mai sus menționate nu trebuie exagerată și trebuie să rămână rezonabilă. Drept nerezonabil ar fi considerat un control la fiecare folosire a telefericului.
  • Skipass-urile pot fi distribuite și prin terți (de exemplu prin operatorii hotelieri în cazul ofertelor tip paușal, care conțin deja un skipass, instructorii de schi etc.)
  • Operatorul își îndeplinește obligațiile de asumarea răspunderii dacă se asigură contractual că se va desfășura un control privind respectarea regulii 3G (terțul preia răspunderea de la operatorul de instalații de transport pe cablu).
  • În cazul în care măsurile obligatorii nu sunt respectate de către un operator de instalații de transport pe cablu, acestuia îi va fi ridicat dreptul de funcționare – pe baza unei circulare emise de către cea mai înaltă autoritate a operatorilor instalațiilor de transport pe cablu.

One thought on “Austria îşi va deschide pârtiile de schi în sezonul de iarnă 2021-2022. Ce reguli au fost stabilite”

  1. Asta se numește organizare…pregătiți din timp. Așa se face turism de iarnă. Mai ales în condiții de pandemie…?⛷??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.