DSVSA Brașov: ‘Nu au fost folosite cauciucuri la incinerarea porcilor’

Incredibilă reacție a Prefecturii Brașov și a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care denaturează adevărul cu probele pe masă.

În urma imaginilor prezentate de brașovstiri.ro, cu porci infectați cu pestă porcină africani, incinerați cu ajutorul unor anvelope incendiate, directorul DSVSA Brașov a ieșit cu precizări, prin intermediul Prefecturii, prin care susține că: „Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn”. În imaginile surprinse la fața locului de activistul de mediu, Aurel Agache, consilier parlamentar, se vede clar cadavrul unui porc incinerat cu ajutorul unei anvelope auto (cauciuc) care arde.

In fața acestei fotografii, șeful DSVSA Brașov susține că incinerarea s-a făcut doar cu lemn.
Totodată, seful DSVSA, susține că eutanasierea s-a făcut „sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale”.

Citeste și:  Grădina Zoologică Brașov sărbătorește Ziua Mondială a Măgarului

Se naște atunci întrebarea, dacă eutanasierea și incinerarea cadavrelor s-a făcut în mod legal, în miez de noapte, atunci de ce mașinile care aduceau cadavrele porcilor eutanasiați, au abandonat procesul de descărcare a cadavrelor la locul de incinerare și chiar s-au retras, în momentul în care a fost sesizată prezența activistului de mediu.

Și, foarte important, cine a pornit în urmărirea lui Aurel Agache pentru a-l împiedica să facă publice imaginile cu incinerarea porcilor, angajații fermei sau personalul sanitar-veterinar care supraveghea operațiunile de eutanasiere și sacrificare?
Iată mesajul lui Aurel Agache dat sâmbătă noaptea, via whatsapp, la ora 00.14, după ce a scăpat de urmăritori: „Sunt profi Paul, mă căutau băieții pe câmp dar în cele din urmă nu m-au prins!”.
Ar mai fi de adăugar faptul că tot vineri, directorul DSVSA declara că „Ferma este închisă, niciun aminal nu iese și nu intră, iar eutanasierea porcilor se va face luni (astăzi), iar porcii vor fi arși în incineratoare de mare capacitate comandate special de la București”.

Citeste și:  Expoziția temporară la Muzeul de Etnografie Brașov! Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul Junilor


Vă prezentăm comunicatul de presă al directorului DSVSA Brașov, dat duminică prin intermediul Prefecturii Brașov
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov aplică Planul de măsuri dispus de Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB), ca urmare a declarării focarului de pestă porcină africană (PPA) la exploatația comercială proprietatea SC Mancor SRL din localitatea Codlea.
Poatrivit directorului executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, „dacă la început evoluția bolii în fermă era subacută, în ultimele 24 de ore a devenit supraacută. Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți – aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor. Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu CO2 și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitarea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.