În doar 2 săptămâni, 18 orașe au reușit să reducă 1.3 tone emisii CO2, cantitate care ar putea fi absorbită de 65 copaci într-un an întreg. Vezi rezultatele din Brașov…

Campania Traffic Snake Game se desfășoară de 8 ani în România, în toată această perioadă ajungând în peste 30 de orașe din țară. O dată cu finalizarea ediției 2021, campania a reunit în cei 8 ani peste 70.000 elevi participanți care au reușit să transforme peste 500.000 km în deplasări sustenabile. Acești 8 ani de campanie (16 săptămâni efective în total) au generat o reducere de aproximativ 8 tone emisii CO2. Dar ce reprezintă 1 tonă de CO2? Iată câteva exemple:

  • 1 tonă CO2 reprezintă 2.6 zboruri Amsterdam-Roma.
  • Aproximativ 1.5 luni de trai în Belgia (media emisiilor generate anual este de 8 tone per capita).
  • Pentru a captura 1 tonă CO2, 50 copaci ar trebui să crească timp de 1 an.

În România, această campanie se derulează sub titulatura „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” și încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos și cu bicicleta, sau orice mijloace de transport cu emisii reduse, atunci când se deplasează la școală.

Citeste și:  De luni începe o nouă campanie de dezinsecție

Graficul alăturat prezintă istoricul campaniei și rezultatele obținute an de an. Mobilizarea permanentă, efortul colectiv, implicarea cadrelor didactice și dorința elevilor de a contribui la creșterea calității aerului au condus invariabil la scăderea gradului de poluare în aria școlilor participante.

Cu toate că se bazează pe implicarea voluntară a cadrelor didactice și presupune efort din partea acestora, campania s-a bucurat de apreciere în rândul elevilor și al învățătorilor. Cele 8 generații trecute prin campanie demonstrează faptul că TSG poate schimba mentalități și comportamente pe termen lung, promovând modurile de deplasare ușor poluante ca distractive.

Rezultate înregistrate de Municipiul Brașov

Municipiul Brașov a fost reprezentat de 5 școli și peste 1.200 elevi la această ediție. Prin intermediul ABMEE, coordonatorul local, campania a ajuns în școlile gimnaziale nr. 3 “Gheorghe Lazăr”, nr. 6 “Iacob Mureșianu”, nr. 30, nr. 31 și Montessori. În perioada derulării TSG 2021, cele 5 școli brașovene au reușit transformarea a peste 4.700 km în deplasări sustenabile și reducerea a peste 600 kg CO2, campania generând o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport de până la 86%. În edițiile anterioare, Municipiul Brașov a implicat aproximativ 15.000 elevi, obținând peste 80.000 km parcurși sustenabil și economii de peste 15 tone emisii CO2.

Citeste și:  Se deschide sezonul de tenis de câmp 2024, la Baza Sportivă Olimpia Brașov

Scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în spiritul unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte ale campaniei TSG:

  • mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin autonomi;
  • deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
  • mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic, la o viață activă și sănătoasă;
  • alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la calitatea aerului;
  • mobilitatea sustenabilă reprezintă un act responsabil pentru adaptarea societății la schimbările climatice.
Citeste și:  Castelul Bran își deschide porțile pentru "Noaptea Muzeelor"

TSG 2021 s-a derulat cu respectarea măsurilor privind prevenirea SARS-COV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.