Mai multă transparență la Primăria Brașov: Contractele de peste 5.000 de lei devin publice

În cadrul programului de creștere a transparenței activității Primăriei Brașov, începând de ieri, toate contractele cu valoare mai mare de 5.000 de euro pot fi consultate pe portalul brasovcity.ro. Obiectivul acestui demers este de a asigura accesul tuturor cetățenilor la informațiile privind cheltuirea banilor publici într-un mod mult mai facil decât prevede legea privind liberul acces la informațiile de interes public.

„Este o promisiune pe care am onorat-o și care sper să le fie utilă tuturor celor care vor să afle informații despre cheltuirea banilor publici, dar și celor care vor să facă o analiză mai amănunțită asupra sumelor pe care Primăria Brașov le cheltuiește pe diverse capitole. Brașovenii au dreptul să știe cum gestionăm banii lor, ce obligații contractuale ne asumăm și ce cheltuieli facem în numele lor. Aceasta este doar o primă etapă, vor urma și alte documente și informații care vor fi făcute publice în acest mod. De exemplu, eu consider că brașovenii trebuie să aibă acces, în acest fel, la proiectele de investiții, începând cu publicarea studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice, continuând cu stadiul implementării lor și cu prezentarea la zi a lucrărilor efectuate. Așa cum Curtea de Conturi verifică în fiecare an modul în care se cheltuiesc banii publici, consider că în aceeași măsură brașovenii au dreptul să știe cum utilizăm banii plătiți de ei ca taxe și impozite”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei

Totodată, primarul le-a prezentat brașovenilor și modalitatea de accesare a acestor informații: ,,Dacă intrați pe pagina primăriei, la Transparență și liber acces, undeva în josul paginii este lista de contracte pe 2020. Probabil va dura un pic până vom încărca și contractele din anii precedenți, dar e bine că acum sunt disponibile cele din 2020. A durat ceva anonimizarea lor, în conformitate cu prevederile GDPR, dar sunt toate aici și le puteți vedea”, a mai spus primarul.

Tot în cadrul programului de creștere a gradului de transparență a activității primăriei, în urmă cu două săptămâni, primarul Allen Coliban a început publicarea Agendei primarului, care conține informațiile despre activitatea zilnică a primarului.

Citeste și:  Drumul vechi spre Poiana Brașov, noua alee de promenadă a orașului

De asemenea, înscrierea în audiență la primar, viceprimari, secretarul general, arhitectul-șef și directorul Direcției Juridice și de Administrație Publică Locală se face mult mai ușor, prin completarea unui formular electronic, după care solicitantul este contactat pentru a fi programat la o audiență prin intermediul unui program de video-call (Google Meet). Durata unei audiențe, în cazul primarului, este de maxim 15 minute, iar programul este în fiecare zi de vineri, între orele15.00-18.00, și sâmbăta, între orele 9.00-11.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.