Regele Mihai va avea statuie în mărime naturală, începând de azi, la Sinaia

Statuia Regelui Mihai I va fi dezvelită astăzi, 25 octombrie, ora 11.00, la Sinaia, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la naşterea suveranului. Majestatea Sa Margareta, alături de membrii Familiei Regale, va participa la ceremonia programată în parcul din fața Școlii Gimnaziale „George Enescu”, vis-a-vis de Primăria Sinaia.

„Alături de statuile Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, amplasate pe terasa Castelului Peleș, monumentul Regelui Mihai este un nou reper al identității naționale și al istoriei comunității din Sinaia”, arată Casa Regală a României.

„Mâine sărbătorim o sută de ani de la naşterea Regelui Mihai. De-a lungul vieţii mele, farul luminos a tot ceea ce am făcut a fost tatăl meu. Ori de câte ori mă întrebam ce direcţie să iau, nu trebuia decât să mă uit la acel far călăuzitor şi să obţin răspunsul corect. Vă mulţumesc pentru prestigiosul doctorat onorific acordat de universitatea dumneavoastră şi îmi reînnoiesc angajamentul faţă de români că farul călăuzitor al Regelui Mihai, acea lumină a unei Românii principiale şi drepte, nu se va întuneca niciodată”, a transmis Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, ieri, în discursul său de la Castelul Peleș.

Artistul Bogdan Ioan este câștigătorul concursului internațional organizat în toamna anului 2020 pentru realizarea acestei statui, reprezentându-l pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al Armatei Române. Proiectul este realizat printr-un parteneriat al Asociaţiei pentru Patrimoniu Regal Peleş cu Ministerul Culturii şi cu Primăria Oraşului Sinaia.

Citeste și:  CJRAE Brașov organizează un webinar dedicat tulburărilor de spectru autist (TSA)

„Este un moment important pentru noi, pentru că această asociaţie care este foarte tânără semnează un protocol cu un oraş atât de important din România şi avem Ministerul Culturii alături, cel care ne încurajează şi ne spune că suntem pe drumul cel bun, iar faptul că acest protocol se semnează sub egida Casei Regale nu poate decât să întregească şi să ne dea speranţe pentru un viitor frumos aici, la Sinaia”, declara preşedintele asociaţiei, Ion Tucă, în anul 2020, la semnarea protocolului.

La ceremonie vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale, membri ai societăţii civile, ai Armatei României şi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Regele Mihai I, ultimul suveran al României

Mihai I este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei mamă Elena. Mihai I a fost rege al României în perioada iulie 1927 – iunie 1930, respectiv în intervalul septembrie 1940 – decembrie 1947.

În data de 30 decembrie 1947, Mihai I a fost nevoit să abdice, după ce comuniștii au venit la putere. Gheorghe-Gheorghiu Dej și Petru Groza l-au amenințat pe suveran cu un război civil și că vor fi executați o mie de studenți închiși în mai multe închisori din București, dacă ihai refuză semnarea documentului de abdicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.