Săptămâna de lucru de patru zile, cu program de 10 ore pe zi, ar putea fi legalizată în România

Săptămâna de lucru ar putea avea doar patru zile pentru cei care reușesc să ajungă la o înțelegere cu șefii, astfel să muncească 10 ore, de luni până joi. Ideea este susținută de un proiect de lege depus la Senat și urmează să fie dezbătut, curând, în Parlament.

Inițiativa legislativă este semnată de 26 de parlamentari PNL și USR și va trece de Parlament dacă e de acord coaliția de guvernare. Cei din PSD sunt însă rezervați. Și nu doar ei.

Ce prevede proiectul:

  • Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.
  • Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
  • repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene.
Citeste și:  Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin organizează dezbaterea publică finală a programului „Pactul Pentru Tineri”, la Brașov

40 de ore de muncă în 4 zile ar aduce avanataje și pentru angajați, și pentru companii. În țările europene unde se aplică deja s-a constatat un randament mai bun la locul de muncă. Așadar, Belgia, Islanda, Marea Britanie și Spania au testat cu succes această variantă de săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.