Activități de informare privind protecția animalelor desfășurate de către polițiștii brașoveni

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul pentru Protecția Animalelor, împreună cu ONG-urile angrenate în activitatea de protecție a animalelor, realizează informări și verificări pe linia respectării legislației în vigoare privind acest domeniu, scopul activităților desfășurate fiind acela de a stopa înmulțirea necontrolată a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului câinilor, promovarea deținerii responsabile a câinilor, precum și promovarea sănătății și bunăstării acestora.

În conformitate cu art. 8, alin. 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, proprietarii saudeținătorii de câini, acestea reprezentând persoane fizice sau juridice, au obligația legală de a identifica exemplarele prin microcipare.

Citeste și:  Ora 14:13 / S‑a coborât Sfânta Lumină la Ierusalim

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare.

Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, conform normelor legale stipulate în Ordinul A.N.S.V.S.A. 1/2014.

Totodată proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.

Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Citeste și:  Klaus Iohannis, mesaj de Paște: "Vă urez să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină"

Potrivit art. 13^2 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, aparţinând rasei comune, și a metișilor acestora este obligatorie. Câinele din rasă comună reprezintă orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate.

Sterilizarea reprezintă actul medical prin care animalul devine incapabil să se reproducă. Sterilizarea câinilor aduce o serie de avantaje atât pentru proprietar, cât și pentru animalul de companie: reduce riscul apariției unor afecțiuni medicale, previne problemele de comportament, diminuează agresivitatea și crește durată de viață a câinelui. Un alt avantaj este reducerea populației canine fără stăpân prin prevenirea montelor nedorite, acestea repezentând cauza principală a abandonului.

Citeste și:  Maramureșul și Brașovul, destinații de top pentru sărbătorile pascale: tradiții, mâncare delicioasă și peisaje uimitoare

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.