Două blocuri din cartierul Tractorul, vândute locatarilor, deși nu sunt racordate la utilități

Ca în evul mediu, așa trăiesc zeci de familii din Brașov care s-au îndatorat pentru o jumătate de viață ca să-și cumpere casa mult visată. Doar că visul bieților oameni s-a spulberat în ziua care ar fi trebuit să fie cea mai fericită din viața lor: prima zi în noul cămin. Asta pentru că odată mutați în apartamentul achiziționat, oamenii au aflat un adevar cutremurător: blocul nu era racordat la utilități. Au crezut că este o glumă, așa că au dat fuga la vecini. Au bătut disperați în uși așteptând ca locatarii mai vechi să-i liniștească. Din spatele ușilor la care au ciocănit au apărut fețe de oameni palizi, triști, surmenați de goana prin cabinete de avocatură care nu le-au dat nicio șansă. ‘Ne pare rău, că ați căzut și voi în cursă!’ e tot ce au putut să le spună vechii locatari, noilor veniți.

Cartierul Tractorul, a devenit în ultimii ani raiul imobiliarelor. Dezvoltatori care mai de care se întrec în proiecte prin care să atragă clienții, sătui de blocurile uniforme și cenușii construite de vechiul regim. Concurența este mare, așa că fiecare detaliu contează. Terasele în trepte, orientarea după punctele cardinale ale clădirii și finizajele occidentale, sunt cele care vând pe bandă rulantă apartament după apartament.

La adăpostul acestor manopere pretențioase, care fură ochiul clientului se ascund adevărate capcane. Cea mai mare este cea pregătită de ansamblul imobiliar ‘Visul American’. Blocurile ridicare de acest dezvoltator au o mare problemă: Nu au canalizare, iar apa curentă provine dintr-un puț forat.
Pare incredibil, dar niciunul dintre clienții acestui dezvoltator nu a verificat dacă blocul este racordat la utilități.

39 de familii au căzut în această capcană pe strada Nicolae Labiș numărul 52D. Conductele de la toalete se opresc într-o fosă septică, dacă așa poate fi numită groapa din fața blocului, o groapă neautorizată, și neacoperită, care emană mirosuri greu de suportat. Pentru alimentarea cu apă, constructorul a forat un puț, de departe insuficient pentru cele 39 de familii.

„Trăim ca în evul mediu. Nici bunicii noștri la țară nu stăteau cu wc-ul sub nas, îl aveau îi spatele grădinii. Noi îl aven sub geamuri. Așteptăm cu nerăbdare iarna să înghețe la suprafață ca să scăpăm de miros. Acum facem haz, dar luni de zile ne-am bătut capul cum s-o scoatem la capăt. Am vrut să vindem, dar cine mai cumpără aici. Dezvoltatorul tot promite, dar promisiunile lui nu mai valorează nimic pentru noi. Ne-am consolat deja. Bine că suntem sănătoși”, ne-a declarat unul dintre locatari.
Conform legii la finalul lucrării, constructorul trebuia să facă recepția lucrării. Nu a făcut-o. S-au cel puțin așa susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. Aceeași Primărie care a dat și autorizația de construire. Nici Poliția nu a sărit să-i apere pe oameni. Și nicio altă autoritate nu a fost în stare să-l tragă la răspundere pe dezvoltator.
Acesta tocmai a pregătit un nou bloc vizavi, tot fără utilități, alte 39 de familii care trebuie să cadă în plasă. Autoritățile se uită pasive și-l lasă pe omul de afaceri să înșele alte 39 de familii. Nimeni nu intervine. Niciun sigiliu pe noua construcție, niciun afiș de avertizare, nimic. Autoritățile din Brașov au deja răspunsurile pregătite, aceleași cu care le-au închis gurile celorlalte 39 de familii, așa că nimeni nu a încercat să-l oprească pe dezvoltator.
Doar Garda de Mediu a intervenit, atât cât îi permite legislația: O amendă de 100.000 de lei și un aviz de demolare a construcțiilor ilegale.
Dar nu este de mirare această tăcere complice a autorităților din Brașov, pentru că dezvoltatorul este cunoscut la Brașov de când a escavat pe Drumul Poienii, până când un deal a luat-o la vale. Și atunci Primăria Brașov a ridicat din umeri și drept pedeapsă i-a dat dezvoltatorului autorizație de construire în Tractorul și în cine știe câte alte locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.