„Împuşcatul cocoşului” va avea loc duminică la Apața

„Împuşcatul cocoşului” este un obicei tradițional al comunității maghiare. Ceremonialul se desfășoară în prima zi de Paște în comuna Apața.Anul acesta, în 9 aprilie, la ora 12.00, Primăria Comunei Apața în parteneriat cu Serviciul Cultură Tradițională organizează un eveniment dedicat acestui obicei de Paște.


Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului, care spune că în secolul al XVI – lea, în timpul unei invazii tătărăști, populația din zonă s-a retras în cetate.Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântec de cocoș din cetate. Locuitorii refugiați aici au fost descoperiți în felul acesta. Cetatea a fost asediată, iar supraviețuitorii au hotărât pedepsirea cocoșului trădător.


,,Comunitate maghiară participă la acest străvechi obicei, în fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică. Copiii sunt îmbrăcați în costume populare maghiare, dar și în costume de arbalieri. Alaiul pleacă de la o gazdă, colindă uliţele satului, se opresc la statuia Apáczai Csere János, îndreptându-se spre un deal din afara localităţii, unde are loc procesul cocoșului și execuția lui simbolică, pentru că toți copiii prezenți trag cu arbaleta la țintă, locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat”, comunică Adrian Vălușescu, manager Centrul Cultural Reduta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.