Începe cea de-a 11-a ediţie BIEFF!

„Annette”, noua producţie semnată de autorul francez Leos Carax, deschide în această seară cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF). Proiecţia sold out a filmului distins anul acesta cu Premiul pentru Cea mai bună regie la Cannes inaugurează un întreg maraton de proiecţii şi evenimente speciale care, până pe 21 noiembrie, va transforma Bucureştiul în capitala cinematografiei de avangardă.

Zeci de filme experimentale vor rula, de-a lungul celor cinci zile de festival, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, şi Muzeul Naţional de Artă a României, Tot începând de astăzi, în cadrul expoziţiei Berlinale Forum Expanded Spotlight, găzduită de galeria Mezanin, cinefilii vor putea urmări o selecţie de scurtmetraje incluse în cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Programul complet şi biletele de acces la proiecţiile BIEFF sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/bieff.

„Are we human?” – tema în jurul căreia a fost construită experienţa de festival în 2021, invită publicul să reflecteze asupra complexităţii naturii umane şi asupra aspectelor care o definesc. Un punct de intersecţie al inovaţiei şi al libertăţii creative, Competiţia Internaţională BIEFF va aduce pe marile ecrane o selecţie de 34 de filme provenite din 20 de ţări şi organizate discursiv în 7 teme curatoriale, care vor putea fi descoperite în cadrul proiecţiilor programate începând de miercuri, 17 noiembrie, şi până sâmbătă, pe 20 noiembrie.

Citeste și:  Brasovstiri.ro vă urează Paşte fericit!

Pentru prima dată în istoria festivalului, 13 scurtmetraje semnate de regizori români vor fi prezentate în cadrul Competiţiei Naţionale, secţiune ce reuneşte o varietate de abordări temerare, care propun noi forme de explorare ale limbajului audio-vizual, sfidând limitele convenţionalului. Cele două programe dedicate filmelor autohtone vor fi proiectate la Cinemateca Eforie vineri, pe 19 noiembrie, de la ora 17:00, şi sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 17:30. „Plastic Semiotic”, prezentat în premieră internaţională la Veneţia, şi „Caricaturana”, prezentat în premieră internaţională în secţiunea Corti d’autore la Locarno – cele mai recente scurtmetraje semnate de regizorul Radu Jude, vor rula de asemenea în cadrul acestor programe, în afara competiţiei.

Filmele premiate la cea de-a 11-a ediţie BIEFF vor avea parte de o proiecţie specială duminică, pe 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco. În aceeaşi seară, tot de la ora 19:00, la Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul evenimentului special Golden Shorts, spectatorii vor vedea în premieră în România o selecţie de scurtmetraje remarcabile premiate în 2021 la Berlinale, Oberhausen, Rotterdam, Locarno şi Veneţia.

Citeste și:  Hristos sau Cristos: Cum e corect?

Parteneriatul cu secţiunea independentă de la Cannes, Quinzaine des Realisateurs, continuă şi la această ediţie, aducând pe marele ecran din Bucureşti două dintre cele mai apreciate experimente cinematografice ale anului. Joi, pe 18 noiembrie, spectatorii sunt invitaţi să urmărească „A Night of Knowing Nothing”, debutul regizoarei Payal Kapadia, distins cu premiul L’Oeil d’or pentru cel mai bun film documentar la ediţia din 2021 a Festivalului de Film de la Cannes. „The Tsugua Diaries” (r. Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes), una dintre cele mai reconfortante lucrări cinematografice realizate în era pandemică, va avea parte de două proiecţii speciale în capitală. Lungmetrajul prezentat la Cannes va rula vineri, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, şi duminică de la 16:30, la Cinema Elvire Popesco.

O altă surpriză a ediţiei, este focusul dedicat grupului arădean kinema ikon, un nume emblematic pentru scena de film experimental românesc, activ încă din 1970. Publicul bucureştean va avea ocazia să descopere o selecţie a celor mai apreciate lucrări realizate în ultimii 50 de ani, în cadrul programului kinema ikon vintage, programat joi, pe 18 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Eforie. Vineri, 19 noiembrie, începând cu ora 19:00, cinefilii sunt invitaţi la Muzeul Naţional de Artă al României pentru un performance inedit, o experienţă acustică imersivă concepută de dyslex (d s l x) dublată de proiecţia filmului „La revedere (RAMBO)”, un colaj cinematografic ironic şi provocator.

Citeste și:  Patriarhul Daniel, în noaptea de Paști: Trei mari adevăruri despre Învierea Domnului

Despre BIEFF

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic şi stilistic, şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.