Patru clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din Brașov, ar urma să fie reabilitate

Patru noi imobile au fost propuse municipalității pentru cofinanțarea din bugetul local a lucrărilor de reabilitare a anvelopelor de către Comisia de coordonare a Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov.

Cele patru imobile se află la adresele: Michael Weiss 37 (finanțare 113.744,96 lei), Poarta Șchei nr. 18 (finanțare 61.262,99 lei), Bd. Eroilor nr. 21 – clădirea în care se află Muzeul de Artă Brașov (finanțare 447.654,76 lei) și Șirul Beethoven nr. 2 (finanțare 140.305,76 lei), fostul imobil de apartamente destinate profesorilor Colegiului Șaguna, acum proprietate privată.

Reamintim că în anul 2016 a fost adoptată Legea 166-privind creşterea calității architectural-ambientale a clădirilor, care reglementează reabilitarea anvelopelor (acoperiș și fațadă) clădirilor din zonele istorice.

Citeste și:  Brasovstiri.ro vă urează Paşte fericit!

În anul 2018 Primăria Municipiului Brașov a adoptat Regulamentul de aplicare a legii si a implementat programul pilot pe 3 imobile (str. Sf. Ioan nr. 10, Piața Enescu nr. 6 și str. Michael Weiss nr. 35)

În anul 2021 Consiliul Local al Municipiului Brașov a adoptat Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov și noul Regulament de aplicare a legii și a înființat Fundația Monumentelor Istorice Brașov, care să coordoneze aplicarea lor.

A fost înfiinţată Comisia de Coordonare a Programului Multianual, care analizează solicitările de intervenție la anvelopele clădirilor și cofinanțarea acestora, care și-a început activitatea la 4 octombrie 2021.

Citeste și:  Cuvântul Patriarhului Daniel: Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor

Comisia a propus pentru cofinanțare 4 imobile aflate în diferite stadii de execuţie a lucrărilor, având dosarele tehnice și financiare complete și fiind asigurată contribuţia proprietarilor. Valoarea totală a cofinanțării propuse este de 762.969 lei și este cuprinsă în bugetul local pentru anul 2021.

Activitatea Fundației Monumentelor Istorice Brașov implică monitorizarea clădirilor în zonele de acţiune proritară stabilite în Programul Multianual de intervenție, asistarea proprietarilor pentru autorizarea lucrărilor și pregătirea dosarelor de finanţare, colaborarea cu Comisia de coordonare  și colaborarea cu cetățenii și instituţiile abilitate, pentru reabilitarea Centrului istoric Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.