România are un nou set de indicatori de dezvoltare durabilă şi un agregator de date naţionale şi europene deschis publicului

Noul set de indicatori naţionali de dezvoltare durabilă a fost validat ieri de către Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, în cadrul unui workshop tehnic organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Institutul Naţional de Statistică.

„Continuăm să livrăm rezultate concrete pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă. Setul de indicatori aprobat astăzi este important şi prin prisma procesului de colectare al indicatorilor unde este esenţială colaborarea între instituţii. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a demonstrat din nou că poate funcţiona ca un catalizator. Avem o reţea puternică de oameni implicaţi cu care putem mişca lucrurile din loc acolo unde apar blocaje. Nu doar că am lansat un set de indicatori, ci un site agregator care cred că este unic la nivelul UE. Site-ul este deschis publicului aşa că pe lângă specialiştii din administraţia publică, datele pot fi valorificate şi de alte entităţi: ONG-uri, cercetători, studenţi şi jurnalişti. „, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Conferinţa tehnică s-a concentrat pe prezentarea generală a setului de indicatori naţionali de dezvoltare durabilă şi a vizat de asemenea analiza decalajelor de dezvoltare România vs. restul Europei.

Citeste și:  Brasovstiri.ro vă urează Paşte fericit!

Setul cuprinde 243 de indicatori unici, dintre care 99 principali şi 192 adiţionali. Aceştia vor fi încărcaţi treptat pe site-ul agregator.romania-durabila.gov.ro, unde în momentul de faţă se găsesc indicatorii europeni de dezvoltare durabilă, actualizaţi automat din sursele Eurostat, indicatorii INS pentru 2020, cât şi indicatori de percepţie publică rezultaţi în urma barometrelor.

Peste 100 de persoane au participat ieri online şi fizic la workshop.

Printre cei care au luat cuvântul se numără: consilierul de stat Laszlo Borbely; Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică; Adrian Curaj, preşedintele Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă; Gabriela Drăgan, vicepreşedintele Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă; experţi din instituţii publice implicate.

Citeste și:  Cuvântul Patriarhului Daniel: Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor

Pentru raportarea şi monitorizarea indicatorilor se află în lucru un document formal de colaborare între DDD – INS – ministere (prin nucleele pentru Dezvoltare durabil), respectiv o convenţie de colaborare interinstituţională pentru asigurarea cadrului adecvat de monitorizare a progresului în atingerea ţintelor 2030 ale Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.

Începând cu decembrie 2020, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a sprijinit INS în acţiunea de scanare a indicatorilor la nivelul instituţiilor publice. Setul a fost realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitatea Administrativă 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.