A fost realizat un sondaj referitor la animale hoinare din România! Ce declară 92% dintre respondenți

Rezultatele studiului de percepție privind animalele domestice hoinare și fără stăpân în România, efectuat la începutul acestui an (februarie 2022) la nivel național, relevă că majoritatea respondenților sunt îngrijorați de problema animalelor hoinare și fără stăpân, care sunt o prezență în realitatea zilnică, în majoritatea zonelor rezidențiale din țară. De asemenea, 85% dintre respondenți au o atitudine pozitivă față de acestea, se declară impresionați de situația lor și le este ”milă” de ele. Din păcate, 70% nu sunt conștienți de daunele pe care câinii și pisicile hoinare le provoacă biodiversității (păsări, mamifere sălbatice etc.). Sondajul a fost realizat de un operator independent de sondare a opiniei publice, în cadrul proiectului ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială”, proiect derulat de ”Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Studiul integral este disponibil pe www.animalehoinare.ro

Alte date interesante obținute în cadrul sondajului arată că 19% dintre respondenți au declarat că au fost mușcați de câini hoinari, respectiv 26% au fost zgâriați de pisici hoinare. În ce privește acțiunea concretă și implicarea, 30% dintre respondenți declară că hrănesc regulat animalele hoinare, 47% donează către ONG-uri care se ocupă cu salvarea acestor animale, iar 43% dintre respondenți au adoptat un câine hoinar, respectiv 52% au adoptat o pisică hoinară.

Citeste și:  Polițiștii de la transporturi verifică sute de trenuri și gări la nivel național: Amenzi de peste 70.000 de lei impuse

În privința potențialelor soluții, respondenții și-au exprimat preferința pentru măsuri de control al numărului de animale hoinare care nu implică uciderea acestora. Mai mult decât atât, 87% dintre participanții la sondaj declară că sunt de acord cu sterilizarea animalelor hoinare, iar 90% susțin adăpostirea lor în centre specializate (private sau publice). Doar 9% de respondenți sunt de acord cu eutanasierea acestor animale (11% doar ca ultimă soluție). Acțiunea de abandon este prezentă în procente mai mici, doar 3-4% dintre respondenți declară că au abandonat un animal, iar această faptă este considerată a fi justificată în mare și foarte mare măsură doar în situații grave, de exemplu dacă un membru al familiei dezvoltă anumite alergii (21%) sau dacă animalul este agresiv (22%).

”În cadrul sondajului au fost colectate 678 de chestionare valide, aplicate online, pe un eșantion obținut cu următoarea distribuție: 34% bărbați și 66% femei și 32% persoane din mediul rural și 68% mediul urban. Chestionarul a fost completat voluntar, individual sau cu sprijinul unor operatori de teren, ceea ce înseamnă că respondenții sunt în general mai înclinați să manifeste un interes relativ mai ridicat pentru problematica animalelor hoinare. Aceasta se poate reflecta într-o anumită măsură și în rezultatele obținute..” a declarat Irina Opincaru, sociolog Exclusive Minds SRL. ”Este important de menționat că reprezentativitatea pentru populația națională a acestui studiu nu poate fi controlată sau garantată, deoarece prin metoda online participanții vor fi automat cei cu abilități și resurse digitale, cu acces la internet si la platforme de socializare, cei cu o tendință mai ridicată de implicare civică, cei alfabetizați – deci cu anumite caracteristici specifice care nu se regăsesc în aceeași măsură în totalitatea populației țării”, a mai adăugat Irina Opincaru.

Citeste și:  Polițiștii de la transporturi verifică sute de trenuri și gări la nivel național: Amenzi de peste 70.000 de lei impuse

”Pentru noi este foarte important să facem un prim pas în colectarea de date despre atitudinile românilor legat de această problemă. Vrem să deschidem dialogul în societatea civilă pe baza rezultatelor acestui prim sondaj și sperăm să ne implicăm cu toții, să sprijinim autoritățile să găsească cele mai potrivite soluții și să rezolve această problemă”, a declarat Mariana Țînțărean, Manager de proiect, Societatea Română de Sălbăticie.

A reieșit de asemenea nevoia de studii și informații privind efectele negative complexe pe care câinii și pisicile lăsate libere le pot avea asupra altor animale (domestice sau sălbatice). ”Pentru a acționa eficient este nevoie să înțelegem suficient de bine problema și implicațiile ei, să ne asumăm responsabilitatea și să o abordăm în mod integrat, acționând împreună în aceeași direcție. Există studii științifice în alte țări care arată impactul puternic al pisicilor lăsate libere asupra populațiilor de păsări, sau al câinilor hoinari asupra mamiferelor mici și a unor specii de păsări. Acestea sunt un posibil reper, iar pentru a găsi soluții potrivite, adaptate contextului nostru natural, socio-economic și cultural sunt necesare studii științifice realizate în România. Sondajul arată un lucru esențial: suntem insuficient de conștienți de impactul comportamentului nostru asupra naturii. Înțelegem prea puțin interacțiunile animalelor domestice cu speciile sălbatice, problemele cauzate biodiversității (ex. hibridizare, prădare, transmiterea bolilor, etc) și subevaluăm impactul acestora. Și numai 47% dintre respondenți își recunosc responsabilitatea asupra problemei. Populația și factorii de decizie au nevoie de informații corecte și complete. Faptul că publicul respondent recunoaște problema, deși nu îi înțelege pe deplin complexitatea, atitudinea preponderent pozitivă, compasiunea acestuia față de animalele domestice hoinare reprezintă însă un punct de plecare încurajator”, a spus Alina Ioniță, Expert și coordonator al Grupului de lucru mediu din partea Federației Coaliția Natura 2000 România.

Citeste și:  Polițiștii de la transporturi verifică sute de trenuri și gări la nivel național: Amenzi de peste 70.000 de lei impuse

Aspectul social abordat în cadrul sondajului, atacuri sau traume legate de prezența animalelor hoinare în spațiul rezidențial, ridică problema responsabilității autorităților, prerogative legale și obligații pe care instituțiile statului trebuie să și le asume, pentru protejarea cetățeanului. ”Din păcate doar 7% dintre respondenți declară că au sesizat autoritățile în cazul unei agresiuni din partea animalelor hoinare. Oamenii nu știu ce să facă, cui să se adreseze, iar în anumite cazuri concrete, reprezentanții autorităților nu sunt bine pregătiți pentru a rezolva situația sau pentru a îndruma corect victimele”, a declarat Andreea Socaciu, Expert Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov, coordonator Grup de lucru social.

Pe baza rezultatelor acestui sondaj, a datelor colectate de la instituțiile statului și prin activitatea grupurilor de lucru din cadrul proiectului, se va elabora un plan de acțiune care va fi supus dezbaterii publice la începutul  acestei veri, și apoi trimis către toate autoritățile relevante, cu putere de decizie și acțiune în soluționarea problemei animalelor hoinare cu sau fără stăpân.

Sursa foto. Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.