Spitalul Regional de la Brașov ar putea fi funcțional în 2028

Miercuri, 6 iulie, primarul Allen Coliban și reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Venera Vlad, au avut o nouă întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe tema Spitalului Regional Brașov. Pentru a se putea trece la etapa de licitație pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital. Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.

„Astăzi (miercuri, n.n.) am avut o întâlnire cu domnul Ministru Alexandru Rafila, împreună cu BERD, partenerul nostru în proiect, reprezentat de doamna Venera Vlad, pe tema Spitalului Regional Brașov. Am explicat detaliile parteneriatului, faptul că am finalizat faza studiului de fezabilitate și că mai depindem, în acest moment, doar de hotărârea de guvern care să aprobe proiectul și să ofere garanția pentru finanțare. Este primul proiect dezvoltat în parteneriat public privat (PPP) de asemenea anvergură și prezintă următoarele avantaje: costă mai puțin decât celelalte spitale regionale; va fi gata mai repede; implicarea BERD reduce riscurile de management pentru o asemenea investiție, sectorul public din România neavând experiența și nici capacitatea administrativă necesare pentru gestionarea unui astfel de proiect (sau, mai simplu, în ultimii 30 de ani România nu a mai construit așa ceva, pe când BERD are zeci de spitale la activ); efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani. Banii vor începe să fie plătiți abia după ce proiectul este FINALIZAT și funcțional! Parteneriatul cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean pentru dezvoltarea Spitalului Regional Brașov este semnat de anul trecut. Studiul de fezabilitate l-am finalizat anul acesta. Mai avem nevoie doar de Hotărârea de Guvern. Urmează, săptămâna viitoare, discuția tehnică între reprezentanții Primăriei Brașov, consultanții BERD și ministerele cu rol în elaborarea acestui act”, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul discuției cu ministrul Sănătății.

În urmă cu câteva luni, primarul Allen Coliban a avut o întâlnire cu parlamentari de Brașov pentru a le cere să sprijine eforturile Municipalității pentru ca Guvernul să aprobe această investiție, ocazie cu care reprezentanții BERD au prezentat stadiul proiectului, soluția de finanțare și importanța parteneriatului public-privat în punerea în practică a celui mai mare proiect al Brașovului după ’89.

Citeste și:  Ora 14:13 / S‑a coborât Sfânta Lumină la Ierusalim

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.

Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).

Citeste și:  Creștinii ortodocși și greco-catolici celebrează Sâmbăta Mare, pregătindu-se pentru Învierea Domnului

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

  • clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
  • parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
  • clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
  • parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
  • parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar să fie aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Citeste și:  Forfotă mare în piețe cu doar câteva ore înainte de Paște! Brașovenii se grăbesc să-și completeze masa festivă

Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei Regionale în Domeniul Sănătății.

Pentru Municipiul Brașov, acesta reprezintă, de asemenea, un element esențial al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orașul Medical”.

Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evoluții ale strategiei europene de asistență medicală, inclusiv cu programul Sănătate 2020 și cu programul EU4Health și promovează obiectivele europene de dezvoltare durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.