Semnalul de alarmă al sindicatelor: Scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecințe negative pentru întregul sistem de sănătate

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) sindicat medical național, susține punctele de vedere ale Colegiului Medicilor din România (CMR) și ale Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la noile măsuri fiscale luate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 față de anul trecut.

Această nouă măsură fiscală luată de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienți către Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor unde se știe deja, costurile asigurării asistenței medicale sunt mai ridicate. Situația creată de către CNAS este în contextul în care există un deficit major de medici de familie, iar prin adoptarea măsurilor fiscale prezentate mai sus, va duce la creșterea și agravarea acestui deficit.

Citeste și:  Reorganizare fără zgomot: Peste 3.000 de angajați din 40 de companii, concediați în primul trimestru al acestui an

Din datele SNMF, reiese că 25% din medicii de familie au vârsta peste 65 de ani. În viitorul nu prea îndepărtat se așteaptă la un val masiv de pensionări ale medicilor de familie, ceea ce va crește semnificativ deficitul menționat mai sus.

Nu trebuie uitat că medicina de familie a fost supusă subfinanțării mulți ani de zile. Medicina de Familie are după cum se știe este și o medicină preventivă. Cu situația creată de către CNAS, prin reducerea drastică a resurselor financiare va duce și la scăderea acestui rol important al medicinei de familie. Valoarea punctului pentru o consultație la medicul specialist din ambulator pentru anul 2023 a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3.

Citeste și:  Forfotă mare în piețe cu doar câteva ore înainte de Paște! Brașovenii se grăbesc să-și completeze masa festivă

O scădere bugetară a fost aplicată de către CNAS și pentru sumele bugetare alocate cabinetelor medicilor specialiști din ambulator. Și aici veniturile acestor cabinete medicale vor scădea anul acesta, 2024, comparativ cu anul precedent, 2023.

De asemenea, nu suntem de acord cu măsura luată de către guvernați că din data de 1 ianuarie 2024, angajații români vor beneficia de sume mai reduse în cazul periaodelor de concediu medical. Executivul a decis impunerea unei contribuții de 10%, reprezentând procentul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra indemnizațiilor pentru concedii medicale. Rezultă că, începând cu luna ianuarie anul acesta, angajații români vor primi sume mai mici pentru perioadele în care se află în concediu medical.

Citeste și:  Unul dintre cele mai de succes albume ale trupei Korn revine la vârful clasamentelor

Sursa, CNS Cartel ALFA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.